Goede ventilatie is ondergeschoven kindje in onderwijs - Vlint

Goede ventilatie is ondergeschoven kindje in onderwijs

Leerlingen en docenten krijgen in hun klaslokalen vaak te weinig zuivere lucht. Dat stelt onderzoek- en adviesbureau Merosch. Directeur van Merosch, Ronald Schilt, schrijft in de nieuwsbrief van Duurzaam Gebouwd: ‘We komen nog steeds scholen tegen waar ventilatoren niet zijn aangesloten of waar de school de luchtbehandeling heeft uitgezet, omdat deze te veel herrie of tocht veroorzaakt. Daarnaast komt het voor dat de luchtbehandeling zonder reden al maanden of jaren uit staat, in storing staat en dat filters jaren niet zijn vervangen.’ Volgens het onderzoek- en adviesbureau weten veel scholen niet eens dat klimaatfilters in de luchtbehandelingskasten vervangen moeten worden, laat staan dat ze kunnen aanwijzen waar de filters zitten.

Het gevolg van de slechte ventilatie in scholen is dat leerprestaties achterblijven, de ziekte-uitval hoog is, en het verblijf in klaslokalen niet prettig is. De GGD trok hierover in 2010 al aan de bel. Dit leidde uiteindelijk tot het Frisse Scholen Programma en aanscherping van de ventilatienorm in het bouwbesluit. Nu blijkt echter dat beide acties nog te weinig effect hebben gehad. De meeste scholen van na 1970 zijn door de aanwezigheid van luchtbehandelingskasten en ventilatierooster in potentie in staat om klaslokalen van zuivere lucht te voorzien. Het probleem is, zoals Merosch concludeert, dat scholen slechts zelden het onderhoud van de luchtbehandelingskasten op orde hebben.

Omdat scholen de risico’s van slechte ventilatie systematisch onderschatten, pleit Ronald Schilt van Merosch voor ‘permanente meting van de CO2-concentratie in de lokalen’. Bij een round table discussie eerder dit jaar gehost door Vlint, werd hier door verschillende partijen uit de installatiewereld ook al voor gepleit. Door de acute problemen in het onderwijs, is het bovendien nodig dat scholen ook zonder dagelijkse monitoring nu al wat gaan doen aan hun ventilatie. Een raam openzetten aan het einde van een schooldag, gaat daarbij niet ver genoeg. Wie echt wat wil doen, zal het luchtbehandelingstraject onderhanden moeten nemen.

Vlint helpt scholen graag met een snelle en ingrijpende verbeterslag. Vlint heeft veel ervaring met het reconditioneren van luchtbehandelingskasten. Het kan alle onderdelen van deze kasten vervangen of herstellen en zorgt voor goede reiniging en coating van de stalen beplating. Ook kan het luchtkanalen reinigen en textiele luchtverdeelsystemen op maat maken. Daarnaast plaatst Vlint goede fijnstoffilters in luchtbehandelingskasten, zodat in klaslokalen altijd meer dan voldoende zuivere lucht is. Ook voor scholen geldt: wie voor Vlint kiest, kan rekenen op een zuiver klimaat en proces.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!