Voedselveiligheid Vlint

Voedselveiligheid

Maximale voedselveiligheid met Vlint

Vlint is als partner van hoogwaardige bedrijven in de food-, feed,- pharma- en chemiesector constant bezig met innovaties en technieken die de voedselveiligheid van ontstoffingsfilters verhogen. Omdat voedselveiligheid product- én omgevingsgebonden is, moet de hele productieketen aan de Europese en dus ook de Nederlandse wetgeving voor voedselveiligheid voldoen.

Hierbij geldt de EC1935/2004 en de kunststofrichtlijn EC10/2011. Dit betekent dat van ieder materiaal bepaald moet zijn welke stoffen er mogelijk vrijkomen of kunnen migreren naar voedingsmiddelen uit het proces. Wanneer deze waarden binnen de wettelijke norm blijven, mag de kunststof gebruikt worden in direct contact met voedsel. Dit moet met certificaten aangetoond kunnen worden op basis van migratietesten.

Wat houden de EC1935/2004 en EC10/2011 precies in? De belangrijkste punten op een rij:

EC1935/2004
De EC1935/2004 is de Europese wet voor materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen, de zogenaamde Food Contact Materials. De EC1935/2004 ging op 1 april 2009 van kracht, de Voedsel- en Warenautoriteit controleert de naleving hiervan. In de EC1935/2004 staan de algemene eisen vastgelegd, er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat materialen geen bestanddelen aan levensmiddelen mogen afgeven in hoeveelheden die:

• Een risico zijn voor de gezondheid van de mens
• Tot een onaanvaardbare wijziging in de samenstelling van het levensmiddel kunnen leiden
• Tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van de levensmiddelen kunnen leiden

EC10/2011
De kunststofrichtlijn EU10/2011 valt onder de kaderwetgeving EC1935/2004. Deze verving op 1 mei 2011 de oude wetgeving (EC2002/72). In deze norm zijn de eisen aan de kunststoffen vastgelegd, zoals de testmethodes en de lijst van goedgekeurde basismaterialen en andere aanvullend eisen. In de testmethodes is vastgelegd, op basis van het type voedsel waarmee een kunststof in aanraking komt, met welk simulant de migratiewaarde bepaald dient te worden.

GMP
Om ervan verzekerd te zijn dat er tijdens de verwerking -en bewerking van het materiaal geen schadelijke handelingen aan het materiaal plaatsvinden, zijn er aanvullende eisen vastgelegd. Zo moeten de gebruikte materialen tijdens het productieproces traceerbaar zijn. Deze aanvullende eisen zijn vastgelegd in een Good Manufacturing Practice (GMP). Het GMP-kwaliteitsborgingsysteem voor de productie komt voort uit de farmaceutische industrie en garandeert onder andere ook de volledige traceerbaarheid van bewerkte onderdelen. Tijdens het productieproces moeten daarnaast de volgende punten gegarandeerd worden:
• Volledige traceerbaarheid van het materiaal tijdens de productie
• Schone werkplekken, geen mogelijkheid tot contaminatie door andere materialen
• Gebruik van goedgekeurde smeermiddelen
• Gebruik van goedgekeurde verpakkingsmaterialen

Traceability
De traceerbaarheid van het materiaal is bij Vlint altijd gegarandeerd. Wij zorgen dat uw productdocumentatie op orde is, u met vertrouwen audits tegemoet ziet en u zich geen zorgen hoeft te maken over productiestops of recalls.

Bovendien is Vlint (Nedfilter) ISO 9001-2015 gecertificeerd en werkt volgens dit kwaliteitsmanagementsysteem om de kwaliteit van processen en producten te garanderen.

Meer informatie?
Voedselveiligheid is vaak product- en omgevingsgebonden. Vlint denkt graag met u mee over uw unieke ontstoffingsituatie. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van foodgrade ontstoffingsfilters? Of wilt u advies bij het selecteren van de juiste filter om bijvoorbeeld de standtijden van de filters te verlengen of emissies te reduceren? Vlint heeft een 360°-aanpak die alle aspecten van klimaat- en proceslucht meeneemt.

Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek over de Europese regelgeving EC 1935/2004 en EC10/2011 en ontdek hoe we uw productieomgeving nog zuiverder én veiliger kunnen maken.

  

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!