Het coronavirus en het belang van een goed ventilatiesysteem in scholen - Vlint

Het coronavirus en het belang van een goed ventilatiesysteem in scholen

‘Geef duidelijkheid over ventilatie in scholen’: dat is de dringende oproep van de VO-raad (de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs) aan het Outbreak Management Team (OMT). Maandag gaan immers de eerste middelbare scholen weer open en zullen leerlingen weer met z’n allen tegelijkertijd naar school gaan.

De grote onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij het verspreiden van het coronavirus leidt tot zorgen onder docenten, ouders en leerlingen. Steeds meer deskundigen denken dat aerosolen wel degelijk een rol spelen bij de besmetting. Daarom wil de VO-raad dat bij de start van het nieuwe schooljaar duidelijk is wanneer het advies van het OMT over dit onderwerp er is. Tot het zover is, is het belangrijk dat scholen binnen hun mogelijkheden maximaal ventileren.

Het probleem: slechte ventilatie
Slechte ventilatie in scholen is al jaren een grote zorg en een extra risico in coronatijd. De luchtkwaliteit op scholen is ondermaats, en dat terwijl juist jongeren nu vaker met corona besmet raken, zo stellen deskundigen in bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad. Het RIVM adviseert scholen extra te ventileren, maar roept niet op tot aanvullende aanpassingen aan de ventilatiesystemen. Iets wat installatiebranchevereniging Techniek Nederland wél adviseert.

Scholen hebben vaak het geld niet om te investeren in goede ventilatiesystemen en zijn voor frisse lucht afhankelijk van het openen van ramen. In veel gevallen voldoet het ventilatiesysteem niet aan de eisen doordat de omstandigheden veranderd zijn. Gebouwen kunnen in de loop van de tijd een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing van het pand kan voor een nieuwe situatie zorgen. Het is nog maar de vraag of bij kouder weer de ramen regelmatig worden geopend, terwijl ventileren erg belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus.

De oplossing: een goed werkend ventilatiesysteem
Slechte ventilatie is op te lossen met een goed werkend ventilatiesysteem, zoals een luchtbehandelingskast. Vlint kan luchtbehandelingskasten op maat leveren, installeren én onderhouden en heeft voor elke school een oplossing op maat. Zo bent u verzekerd van een gezond binnenklimaat voor alle leerkrachten en leerlingen. Samen zorgen we er voor dat scholen coronaproof worden.

Heeft uw school nog geen luchtbehandelingskast? Of wilt u de huidige installatie extra laten controleren, zodat u zeker weet dat de ventilatie op orde is? Neem dan contact met ons op: +31 (0)88 88 77 111 of info@vlint.nl.

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!