Klimaatkast onderhoud in het Gelre Ziekenhuis

Reconditionering bij Gelre Ziekenhuis en Unica

De uitdaging

Het Gelre Ziekenhuis te Zutphen werd in 2010 nieuw gebouwd naast het oude ziekenhuis. In de technische ruimten werden onder meer nieuwe klimaatkasten met hepafilters geïnstalleerd. Zes jaar later waren deze klimaatkasten volgens het meerjarenonderhoudsplan aan reconditionering toe. Doordat condens vocht uit de filters op de bodem van de kasten lekt, waren scheidingsplaten en vloeren enigszins gaan oxideren. Daarnaast moesten de lagers, V-snaren en poelies van de aandrijfsopstelling en ventilator vervangen worden.

De oplossing

Voor de reconditionering schakelde het ziekenhuis Vlint in voor het Requa-concept. De monteurs van Vlint hebben eerst de klimaatkasten gefaseerd uitgezet. De geoxideerde vloeren van de klimaatkasten in het Gelre Ziekenhuis werden na te zijn behandeld opnieuw lekdicht, door de applicatie van de Qcoat 2K Flex Floor PU 2066. Dit is een naadloze, vloeistofdichte, zeer flexibele gietcoating die roestvorming voorkomt. Deze Qcoat is bovendien geurarm en sneldrogend, waardoor de kasten slechts kort uit hoefden. Ook de roestende scheidingsplaten heeft Vlint gedeoxideerd en voorzien van een roestwerend coatingsysteem.

Daarnaast zijn de lagers, poelies en V-snaren van de ventilatoren vervangen zodat de kasten weer functioneren als na de nieuwbouw oplevering in 2010. Tijdens de reconditionering bleek dat bij eerder onderhoud veel montagewerk onnodig water tight was verricht, waardoor toekomstig onderhoud bemoeilijk werd. Vlint zorgde dat de systemen weer toegankelijk voor beheer werden.

Volgens Robert Tieben, werktuigbouwkundig expert van het Gelre Ziekenhuis, is werken aan de klimaatkasten in de complexe medische omgeving van een ziekenhuis anders dan onderhoud aan klimaatkasten van kantoren of appartementen. Dit soort werkzaamheden zijn werkvergunning plichtig, vereisen een gedegen voorbereiding en vragen om goede afstemming met gebruikers. ‘Binnen het ziekenhuis heb je bepaalde overdrukzones,’ legt Tieben uit. ‘In de operatiekamers is de luchtdruk het hoogst. In de gangen direct rondom de operatiekamers is de luchtdruk vervolgens 5 Pascal lager, en in het ziekenhuis gedeelte is de luchtdruk nog eens 5 Pascal lager dan in de gangen van het OK-complex. Dankzij deze drukverdeling wordt vuil buiten de kritische ruimten gehouden.’

Technische experts en hygiënisten van het ziekenhuis houden streng toezicht op dit proces zodat de Wet Infectie Preventie wordt nageleefd. Door Vlints jarenlange ervaring en nauwe samenwerking met het ziekenhuis, verliepen de werkzaamheden veilig en probleemloos.

De samenwerking met installateur Unica

Unica is de vaste partner van het ziekenhuis voor technische modificaties, onderhoud en voor hulp bij storingen. Unica kreeg van het Gelre Ziekenhuis daarom het verzoek om met de klimaatkasten aan de gang te gaan. Unica wilde op haar beurt in 1e instantie een concurrent van Vlint inschakelen met wie het veel samenwerkte, omdat ze voor de reconditionering van klimaatkasten zelf de kennis niet in huis hadden.

De offerteprijs van deze concurrent was echter vrij hoog en er was weinig tot geen persoonlijk contact. Laurens Holtrigter, technisch specialist van Unica, vond dit jammer: ‘Het ging om een klus van tienduizenden euro’s. Dan mag je wel verwachten dat een partij even langskomt. Dat is niet alleen netjes, maar soms ook nodig.’ Holtrigter ging vervolgens op zoek naar een andere kandidaat. Via een collega hoorde hij over de expertise van Vlint en zijn Requa-aanpak.

Vlint was vanaf het begin fysiek aanwezig om de situatie op te nemen en om te praten over de wensen van Unica en het Gelre Ziekenhuis. Vlint bleek zowel de geoxideerde bodems en scheidingsplaten te kunnen oppakken als de lagers, poelies en V-snaren. Dit was een dubbelslag die niet veel andere bedrijven konden maken. Voor Unica had dit als voordeel dat het niet met twee verschillende partijen in zee hoefde te gaan. Het Gelre Ziekenhuis was ook tevreden, want de klimaatkasten hoefden niet tweemaal uit.

De service van Vlint

Voor Unica en het Gelre ziekenhuis was het belangrijk om te zien dat de monteurs van Vlint netjes en gedisciplineerd werkten. Holtrigter: ‘De monteurs kwamen goed gekleed binnen en hadden hun gereedschap op orde. Na de werkzaamheden ruimden ze alles keurig op. Dit soort zaken zijn belangrijk in een ziekenhuis.’ Volgens Holtrigter gaat dit niet op bij alle externe partijen. ‘Ik moet dan volwassen mannen vragen om hun troep op te ruimen.’

De werktuigbouwkundige expert van het Gelre Ziekenhuis, Robert Tieben, was bovendien blij met de flexibiliteit van Vlint. ‘Vlint heeft veel werkzaamheden in de avonduren moeten uitvoeren door de operaties die overdag werden uitgevoerd in het ziekenhuis. Ook kreeg het Gelre ziekenhuis te maken met een quarantainesituatie, waardoor de werkzaamheden aan een klimaatkast niet voltooid konden worden. Vlint is hier later apart voor teruggekomen, zonder extra kosten te rekenen. Zo’n houding maakt samenwerken met Vlint prettig.’

Relevante artikelen

Gelre Ziekenhuis