LBK-onderhoud en filterwisselingen bij de HEMA-bakkerij in Almere Vlint

LBK-onderhoud en filterwisselingen bij de HEMA-bakkerij in Almere

De situatie
In Almere bevindt zich de centrale bakkerij met aangebouwd één van de zes decentrale bakkerijen van de HEMA waar taarten en snacks worden geproduceerd. Van daaruit wordt het gebak (en de snacks) verdeeld over de winkels. De bakkerij in Almere is een belangrijke spil in de organisatie. Hier worden de halffabricaten gemaakt die in de decentrale bakkerijen als basis dienen.
Het spreekt voor zich dat zuivere lucht in een bakkerij essentieel is en dat de luchtbehandelings-kasten (LBK’s) in een goede conditie moeten zijn. Op elke afdeling van de HEMA-bakkerij in Almere staat een LBK, met hierin filterwanden met 12 of 9 filters, afhankelijk van de capaciteit die nodig is voor de ruimte.

De uitdaging
Bob Straatsma, hoofd Technische Dienst van de HEMA-bakkerij in Almere: “De Technische Dienst (TD) kan in principe het onderhoud van deze LBK’s zelf doen, maar dat is erg tijdsintensief en gaat tussen de bedrijven door. Er bestaat immers altijd de kans dat het onderhoud wordt onderbroken als in de productie onze hulp nodig is.”

De oplossing
Bob Straatsma kent als geen ander het belang van zuivere lucht in een bakkerij: “De luchtvochtigheid en de temperatuur is het belangrijkste voor een productieomgeving los van apparatuur, grondstoffen en mensen. In een productieomgeving kunnen storingen voorkomen die onmiddellijk opgelost moeten worden. Omdat we de expertise van onze TD graag ten volle willen benutten in de productie, is zeven jaar geleden besloten om het LBK-onderhoud en de filterwisselingen door de experts van Vlint te laten doen. Hiermee worden we ontzorgd en borgen hiermee de continuïteit van het proces en de kwaliteit van de lucht.”
De hygiënische en mechanische conditie van een luchtbehandelingskast is van grote invloed op het zuiveringsproces. Een goed onderhouden LBK waarborgt het welzijn en de gezondheid van mensen. Ook slijten draaiende delen van een LBK sneller als deze niet in goede conditie zijn. Vlint kan voor alle onderdelen van LBK’s zorgdragen door zorgvuldige inspectie en onderhoud. De filters bij de HEMA-bakkerij worden volgens een onderhoudsplan gewisseld door vaste Vlint-onderhoudsteams. Deze filterwisseling vindt twee keer per jaar plaats. Het gaat dan om zakkenfilters ePM1 65% en ePM10 50%. De HEPA-filters worden eens per twee jaar gewisseld. Tijdens het onderhoud wordt de LBK in overleg kortstondig uitgeschakeld.
De gespecialiseerde monteurs van Vlint zijn volgens Bob Straatsma erg ervaren en werken zelfstandig. “Daarnaast is het prettig dat ze pro-actief zijn. Ze gaven bijvoorbeeld aan dat de kleppenregisters van de LBK aan vervanging toe zijn. En na het onderhoud ruimen ze hun spullen netjes op en voeren hun eigen werkafval af.”

Reconditionering
Wanden en vloeren van luchtbehandelingskasten gaan na verloop van tijd oxideren, waardoor ze niet meer luchtdicht zijn en roestplekken een bron van bacteriën vormen in het ventilatiesysteem. Ook slijten onderdelen, zoals lagers van de ventilatoren. Het gevolg daarvan is dat LBK’s niet meer hun maximale capaciteit halen en zelfs risico lopen om stil te vallen. Een goed onderhouden luchtbehandelingskast helpt bij het voorkomen van problemen. Vlint kan hierbij adviseren en ondersteunen.
Bij de HEMA-bakkerij in Almere zijn de vloeren en wanden van een aantal LBK’s twee jaar geleden gereconditioneerd, waardoor hun levensduur aanzienlijk is verlengd. De vloeren zijn gecoat met een flexibele coating speciaal voor LBK’s, de Qcoat 2K FlexFloor PU2066. Deze vloercoating is blijvend elastisch, vloeistofdicht en naadloos waardoor het zorgt voor een goede aansluiting van de vloer op de wand van de kast. Ook de binnenwanden van deze LBK’s zijn behandeld met een coating uit het Qcoat assortiment. Daarnaast zijn er kleppenregisters vervangen en zijn er nieuwe lagers van de ventilatoren en nieuwe lagers van de motoren geplaatst.

Het resultaat
Bob Straatsma is tevreden over de samenwerking met Vlint. “We schakelen gemakkelijk en weten elkaar te vinden. Vlint neemt bijvoorbeeld altijd contact met mij op als er weer een filterwissel zit aan te komen. De monteurs van Vlint zijn ervaren en werken nauwkeurig en snel. De LBK’s zijn twee jaar geleden gereconditioneerd. Ze gaan nu weer heel wat jaren extra mee, waardoor ze niet vervangen hoeven te worden. Never change a winning team”, omschrijft hij de samenwerking kort en krachtig.

Meer weten over filterwisselingen en het reconditioneren van luchtbehandelingskasten? Lees verder op: https://bit.ly/2Gr4s7q (filters wisselen) of https://bit.ly/2GpGYzG (reconditionering).

RELEVANTE ARTIKELEN

Onderhoud LBK's