Hoge temperatuur ontstoffing bij TME Vlint

Hoge temperatuur ontstoffing bij TME

De uitdaging

Steeds vaker wordt de capaciteit van bestaande asfaltinstallaties opgevoerd. De bottleneck van zo’n operatie vormt doorgaans het doekenfilter. Door deze uit te breiden, kan er meer asfalt in de droogtrommel zonder dat er emissie of oververhitting ontstaat.

TME uit Zwolle voerde onlangs de uitbreiding van zo’n doekenfilter uit voor Schagen Infra BV in Hasselt. Jouke de Haas, project manager bij TME, vertelt dat “TME zo’n project van A tot Z regelt voor klanten”. Een team met engineers, staalbewerkers en monteurs ontwikkelde en monteerde een grotere ventilator, filterhuis, inlaat en uitlaat.

Voor het toepassen van de juiste filters in het filterhuis werkt TME samen met Vlint. Bij het selecteren van het filtermateriaal vormde vooral de uitzonderlijke hoge temperatuur (tot 220°C) in het filterhuis een uitdaging.

De oplossing

Vlint biedt voor hogetemperatuurontstoffing onder meer filters van PPS, Meta-Aramide, KermelTech, Polymide en PTFE (Teflon). In extreme gevallen, bij temperaturen tot 1000 °C, worden ook keramische filters toegepast.

In de installatie die TME voor Schagen Infra BV uitbreidde, kwam relatief weinig vocht vrij en was er geen sprake van zuur, loog of oxidatie. Om deze reden kozen de technisch adviseurs van Vlint voor een filter van Meta-Aramide (Nomex red.) dat bestand is tegen constante temperaturen onder de 200°C en piektemperaturen tot 220°C.

In het verleden leverde Vlint aan TME ook Nomex filters voor deze installatie en dat is goed bevallen. “Ondanks dat de processen in de asfaltindustrie zijn veranderd, met name doordat steeds meer asfalt gerecycled moet worden, gaan de Nomex filters van Vlint al jaren mee,” aldus Jouke de Haas.

Het resultaat

Door de uitbreiding van het doekenfilters is de productiecapaciteit van de asfaltinstallatie van 150 ton per uur gegaan naar 200 ton per uur. Jan Boom, adjunct directeur van TME, vertelt dat er plannen zijn om deze capaciteit nog verder op te voeren. “De ontstoffingsinstallatie en de filters vormen daar zeker niet meer de bottleneck.”

In de hal van Tosec Machinebouw & Engineering, het moederbedrijf van TME, wordt gewerkt aan een nieuwe droogtrommel
Vlint heeft ontstoffingsinstallatie (rechts) gekoppeld aan de mengtrommel (links) van TME voorzien van Meta-Aramide filters

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!