FrieslandCampina Lochem: “Vlint is meer dan een leverancier” Vlint

FrieslandCampina Lochem: “Vlint is meer dan een leverancier”

FrieslandCampina Butter & Milkpowder in Lochem is één van de grootste melk- en roomverwerkende locaties in Nederland. De zuivelonderneming produceert hier zo’n 100 verschillende producten: van boter en boterolie tot melkpoeder en gespecialiseerde melkeiwitten. We praten met Herold van Vilsteren, Manager maintenance, over de succesvolle samenwerking van FrieslandCampina Lochem met Vlint.

De luchtkwaliteit is essentieel in een zuivelfabriek waar verse melk wordt verwerkt tot melkpoeder of andere eindproducten. De verschillende productieprocessen moeten veilig en hygiënisch verlopen. Veiligheid en kwaliteit staan voorop. Dat weet ook Herold van Vilsteren, verantwoordelijk voor het onderhoud aan alle installaties in de zuivelfabriek in Lochem. Hij stuurt een team van 28 ervaren collega’s aan die reparaties uitvoeren en inspecties doen aan de installaties, met als doel dat alle installaties goed draaien. “Mijn baan bij FrieslandCampina bevalt me goed”, vertelt hij. “Werken in een zuivelfabriek, met een productieproces waarbij verse melk binnen 48 uur gepasteuriseerd moet zijn en er veel aandacht is voor voedselveiligheid, maakt mijn werk extra uitdagend. We hebben hier in Lochem relatief veel capaciteit staan om melk te verpoederen. Mocht er bij een van onze andere fabrieken een capaciteitsprobleem ontstaan waardoor de verwerking van de melk in het geding komt, dan komt deze melk naar ons toe en nemen we de verwerking over. We staan als maintenance afdeling altijd klaar, als een soort brandweer en kunnen elk moment in actie komen.”
De Manager maintenance is tevreden over de samenwerking met Vlint: “We werken al zo’n 10 tot 15 jaar samen. Vlint is meer dan een leverancier, het bedrijf denkt mee in oplossingen.”

Advies
Als voorbeeld van de fijne samenwerking vertelt Herold van Vilsteren over de storing die hij had bij één van de poedertorens in de fabriek: “We hadden een te hoge slijtage op de ontstoffingsfilters in deze torens. dus dat moest snel opgelost worden. We hebben met Jaap van der Laan gebeld, onze contactpersoon bij Vlint. Hij heeft samen met onze collega, procestechnoloog Han Huiskamp, onderzoek gedaan naar het filteroppervlak. Het bleek dat dit te klein was. De buitenste ring van de korffilters ontbrak, die was er in het verleden uitgehaald tijdens een aanpassing aan de installatie. Een installatie wordt ontworpen op een bepaald luchtgebied. Daarop wordt het filteroppervlak bepaald. Doordat de ring met filters ontbrak was het filteroppervlak te klein.” Jaap vult aan: “We zijn de historie ingedoken en hebben geadviseerd om de filterkorven allemaal op dezelfde lengte te laten maken en de buitenste ring filters terug te plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor een betere prestatie van de filters, maar ook van de standtijden.”
Dat dit de juiste aanpak van het probleem was, hoorde Herold van Vilsteren ook van zijn collega’s: “Onze eigen experts bevestigden dat dit de oplossing was voor ons probleem in de torens en zorgde er bij mij voor dat ik nog meer vertrouwen had in de adviezen van Vlint.”
De volgende stap was de vervanging van de ontstoffingsfilters in deze torens. De planning hiervoor was krap omdat er al een revisiedatum gepland stond en de benodigde ontstoffingsfilters op maat moesten worden gemaakt in de eigen productiefaciliteit van Vlint én moesten worden geplaatst. Gelukkig kon de geplande stop doorgaan, vertelt Jaap van der Laan: “Omdat FrieslandCampina Lochem een voorraadcontract met ons heeft, hebben we het basismateriaal (foodtec naaldvilt van onze partner BWF Envirotec) voor hun ontstoffingsfilters altijd op voorraad om de filters indien nodig snel te kunnen produceren. Dit materiaal bestaat uit een steunweefsel met aan beide zijden een vezellaag en dit maakt de filters compact, stabiel en mechanisch robuust. Door dit voorraadcontract kunnen we snel schakelen en voorkomen we extra stilstand.”

Totaalpakket
Het totaalpakket van levering, advies en filterwisselingen – zowel de ontstoffingsfilters in de fabriek als de klimaatfilters op de kantoren – wordt gewaardeerd. Dit leidde in 2020 tot een extra opdracht voor Vlint: het totale onderhoud (filterwisselingen, coaten en reconditioneren) van de luchtbehandelingskasten van de zuivelfabriek. Een mooie opsteker!
Herold van Vilsteren is tevreden over de samenwerking met Vlint: “Dat totaalpakket is gewoon goed. We worden door Vlint ontzorgd.”

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!