Luchtverdeelsysteem op maat bij De Weidebloem Vlint

Luchtverdeelsysteem op maat bij De Weidebloem

De uitdaging

Basisschool de Weidebloem te Hoogeveen kreeg een aantal jaren geleden WTW-units van ITHO geplaatst tussen de draagbalken die het platte dak van de school dragen. De lucht uit de kasten stroomde alleen tussen deze balken en niet zoals gewenst door het hele lokaal. De leerlingen die midden in de luchtstroom zaten, moesten vanwege de tocht en kou soms met jas aan in de klas zitten. De docenten deden daarom de units uit. Hierdoor ontstond een tekort aan frisse lucht en kregen mensen last van hoofdpijn en prikkende ogen. Bij CO2-metingen werden PPM-waardes* tussen de 1600 en 1800 waargenomen, terwijl in een binnenruimte circa 1000 PPM maximaal toelaatbaar is.

De oplossing

Vlint onderzocht de situatie en leverde een op maat gemaakt luchtverdeelsysteem. De lucht uit de ITHO-kasten wordt nu uitgeblazen via geweven textiele luchtverdeelslangen die onder de balkconstructie van het dak hangen. Het voordeel van het geweven materiaal is dat de fris aangezogen buitenlucht zich via miljoenen kleine openingen mengt met de lucht in het klaslokaal. Hierdoor ontstaat geen tocht, maar een homogene verspreiding van lucht. Doordat het systeem onder de draagbalken van het dak hangt in plaats van ertussen, blokkeren bovendien de balken de verspreiding van lucht niet meer.

Het resultaat

Nu de ITHO-kasten weer aan kunnen, hebben docenten en leerlingen minder vaak last van hoofdpijn of prikkende ogen. Jan Bollemaat, vastgoedadviseur en verantwoordelijke voor de installatietechniek van Basisschool De Weidebloem, is tevreden met de aanpak van Vlint. “Het luchtverdeelsysteem is een prachtige toevoeging op de bestaande situatie. Vlint heeft hier echt maatwerk geleverd.”

Bollemaat waardeert het feit dat Vlint het project van A tot Z zelf uitvoerde. “Vlint onderzocht ter plaatse de problematische situatie en liet zijn werktuigbouwkundig engineers doorrekenen wat nodig was voor een oplossing. Daarna ontwierp en leverde Vlint het luchtverdeelsysteem, inclusief aansluiting en slangen. Ook de montage namen monteurs van Vlint geheel voor hun rekening. Zo heb ik als vastgoedadviseur helemaal geen omkijken gehad naar het project.”

* Parts Per Million. Ter vergelijking: buiten is de hoeveelheid CO2 doorgaans 360 PPM.

Jan Bollemaat, vastgoedadviseur

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!