Ahold Delhaize Coffee Company: Het belang van zuivere proceslucht in een koffiefabriek Vlint

Ahold Delhaize Coffee Company: Het belang van zuivere proceslucht in een koffiefabriek

In Zaandam staat een van de grootste koffiefabrieken van Nederland, die van Ahold Delhaize Coffee Company. Hier wordt Perla-koffie (het eigen merk van AH) en eigen merk koffie voor andere retailers en groothandels in Europa geproduceerd. Al bijna 10 jaar ontzorgt Vlint de Zaanse koffiebrander bij het ontstoffen van hun productieproces.

De geschiedenis van deze koffiebrander start in 1895, als Albert Heijn de kruidenierswinkel in Oostzaan overneemt van zijn vader en start met het branden van koffie. Sindsdien is het bedrijf blijven groeien en worden markten in heel Europa bediend. In de fabriek vindt het hele proces plaats; van inkoop en blending tot het branden en verpakken van koffie. Gemalen koffie, koffiebonen, koffiepads en koffiecups, goed voor jaarlijks 19.000 ton koffie. Dat is meer dan 3 miljard koppen koffie!

Luchtkwaliteit
Het belang van zuivere, schone (proces)lucht is groot in een fabriek waar koffie wordt verwerkt van ruwe bonen tot eindproduct. De luchtkwaliteit in een productiefaciliteit is essentieel voor de kwaliteit van de koffieproducten. Stofdeeltjes die vrij komen in het productieproces van de branderij, kunnen immers in de lucht komen en zich verspreiden door de branderij of productiehal en zich eventueel hechten op oppervlakken of in apparatuur, ventilatieleidingen, tandwielen en kleding komen.

Ontzorgen
Vlint ontzorgt sinds 2011 Ahold Delhaize Coffee Company bij het ontstoffen van hun productieproces en heeft hiervoor contact met Etienne Timmerman, onderhoudcoördinator techniek: “Ik ben verantwoordelijk voor de planning van de externe onderhoudsmonteurs voor de ontstoffingsinstallaties in de fabriek, in de branderij en in vijf hallen. Hiervoor werken we al sinds 2011 samen met Vlint. De monteurs van Vlint verwijderen en vervangen de vervuilde filters, reinigen de sectie en maken een rapportage van de werkzaamheden.”
Etienne Timmerman kent als geen ander het belang van zuivere lucht in een fabriek waar voedsel wordt verwerkt. “Daarom controleren we jaarlijks volgens een vast onderhoudsplan de posities van de filters en bepalen we of er onderhoud nodig is. Mocht dat het geval zijn, dan nemen we contact met Vlint op die vervolgens een monteur stuurt. Dat is altijd een vaste monteur, een kundig type, die alle locaties van de filters in de fabriek kent. Het onderhoud wordt altijd goed en netjes uitgevoerd en de monteur laat geen rommel achter. Dat is erg prettig.”

Maatwerk
Dankzij jarenlange ervaring in ontstoffing zijn de specialisten van Vlint gewaardeerde adviseurs voor de (voedsel)industrie. Vlint denkt mee over de veiligheid van het productieproces en adviseert bedrijven in de food, pharma en chemie over de mogelijkheden op het gebied van foodgrade ontstoffingsfilters. Bertwin van Gortel, accountmanager Industrie bij Vlint: “Vlint levert de juiste filters voor elk proces, conform specifieke eisen, inclusief de benodigde certificaten en is hierdoor voor veel bedrijven een belangrijke partner.” Zo zorgt Vlint ervoor dat de klant zich geen zorgen hoeft te maken over filtergerelateerde productiestops of recalls. Dat weet ook Etienne Timmerman: “Vlint denkt met ons mee en ontzorgt. We weten elkaar te vinden als we elkaar nodig hebben. Dat waardeer ik.”

Filters en manchetten
Vlint levert aan Ahold Delhaize Coffee Company filterzakken, filtermappen en filterslangen die geschikt zijn voor de voedselindustrie. Deze filters zijn van antistatisch polyester/naaldvilt en zijn in de eigen fabriek op maat gemaakt door de vakmensen van Vlint. Doordat deze filters antistatisch en elektrisch geleidend zijn, vormen ze geen ontstekingsbron in een explosiegevaargelijke omgeving. Daarnaast zijn er twee jaar geleden op advies van Bertwin van Gortel ook nylon (foodgrade) manchetten voor de 25 silo’s geleverd. Voorheen werden er in de  silo’s manchetten van rubber gebruikt. Dit rubber werd zacht door de vettigheid die in de koffiebonen zit en ook gaf het kleur af aan het materiaal. “Door manchetten te gebruiken van nylon – een ademend materiaal – werd dit probleem opgelost”, vertelt Bertwin van Gortel. Het is een voorbeeld van hoe Vlint meedenkt  met de klant. Etienne Timmermans is er blij mee: “Het advies van Bertwin over de nylon manchetten geeft precies aan waarom we al zo veel jaren samenwerken met Vlint. Vlint lost het op. We zijn tevreden.”

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!