De 360º-aanpak van Vlint bij Kerry BV Vlint

De 360º-aanpak van Vlint bij Kerry BV

Kerry BV produceert in Zwijndrecht emulgatoren. Dit voedingsmiddel gebruiken voedselproducenten om twee stoffen te mengen die normaal niet of moeilijk te mengen zijn. Emulgatoren komen terug in de productie van chocolade, slagroom en zelfs brood.

Door de hoge temperaturen en chemische middelen (bijv. azijnzuur) in het productieproces, worden hoge eisen aan Kerry gesteld. Regelmatig komen afnemers van de emulgatoren op bezoek om te controleren of producten veilig worden gemaakt en of de productie-omgeving schoon is.

Vlint ondersteunt Kerry al meer dan negen jaar met oplossingen die de kwaliteit en veiligheid optimaliseren. De technisch adviseurs van Vlint kijken daarbij verder dan anderen en maken in de fabriek de 360º-benadering van Vlint waar. Vlint heeft in totaal zes concrete, kostenbesparende en veiligheidsverhogende oplossingen geboden

Oplossing 1: Masterflex slangen voor een clean en safe design

De eerste stap in het productieproces van emulgatoren is het mengen van plantaardige olie en diverse hulpmiddelen (bijv. katalysatoren). De slangen die bij Kerry deze middelen transporteerden versleten na verloop van tijd, waarna de technische dienst ze afplakte. Dit ging ten koste van de nette uitstaling in de fabriek.

Vlint inventariseerde aan welke eisen de kapotte slangen moesten voldoen en introduceerde de Masterflex slangen. Dit zijn slangen die constante temperaturen tot 80 graden aankunnen, antistatisch zijn, en aan food-wetgeving voldoen. Bovendien hebben de slangen een prachtige uitstraling waardoor ze zorgen voor een ‘clean design’ in de fabriek.

Oplossing 2: stofdichte BFM-fittingen

Kerry maakte gebruik van manchetten voor de verplaatsing van emulgatorenpoeder. Deze manchetten zaten vast met klemmen. In veel gevallen veroorzaakte dit lekkages en vervuiling in de fabriek. Net als de afgeplakte slangen ondermijnden zo de manchetten de hygiënische uitstraling die men verwacht in de voedingsmiddelenindustrie.

 De vastgeklemde manchetten verving Vlint door BFM-fittingen. Deze manchetten zijn zonder het gebruik van gereedschap tussen twee adapters te klikken en voldoen aan alle eisen van een voedingschemiebedrijf. De BFM-fittingen zijn in tegenstelling tot de oude manchetten volledig stofdicht, waardoor de fabriek nu niet meer vervuilt raakt door lekkages.

Oplossing 3: nieuwe vormgeving filterinstallatie

Bij één van de ontstoffingsinstallaties gekoppeld aan de sproeitorens die emulgatorenpoeder maakte, deed zich een te hoge emissiewaarde voor. Bovendien hadden de tientallen patronenfilters in de installatie slechts een standtijd van een week. Dit kwam doordat de plissés van de patronenfilters snel volliepen met het kleverige product in de installatie. Daarnaast was de vormgeving van de installatie problematisch. Doordat de patronenfilters horizontaal lagen, viel product uit de bovenste filters, op de ondergelegen filters.

Vlint kwam tot de conclusie dat de onstoffingsinstallatie met patronenfilters vervangen moest worden. De technisch experts van Vlint adviseerden om een nieuwe installatie te bouwen met filterzakken. Vlint berekende het benodigde filteroppervlakte voor de nieuwe installatie, zodat de standtijd van de filters aanzienlijk langer zou worden. In de nieuwe installatie worden nu nog maar vier keer per jaar preventief filters vervangen. Dit levert Kerry een flinke kostenbesparing op.

Oplossing 4: binnenstebuiten gekeerde filters

In de ontstoffingsinstallaties van Kerry zitten honderden op maat gemaakte filterzakken. Deze moeten geschikt zijn voor ATEX-omgevingen en voor de productie van voedsel. Ze moeten zeer betrouwbaar zijn, want op het moment dat de zakken scheuren, krijgt Kerry namelijk vervuiling in de sproeitoren. In zo’n geval moet het vuil afgesmolten worden uit de toren, waardoor de fabriek tot wel 24 uur stil kan komen te liggen.

Om zulke risico’s op een productiestop te minimaliseren en productcontaminatie te allen tijde te voorkomen, heeft Vlint ook een aantal verbetering van de filterzakken bij Kerry doorgevoerd. Vlint levert tegenwoordig zakken die binnenstebuiten zijn gekeerd, waardoor de naden van de filterzakken minder last krijgen van slijtage. Bovendien kan geen stiksel meer loskomen, waardoor het risico op productcontaminatie nog verder is teruggedrongen. Tevens is Vlint zakken gaan naaien met draad dat speciaal voor applicatie in de Kerry fabriek is geselecteerd.

Oplossing 5: snelle filterwisselingen door Vlint

Op het terrein van Kerry staan tegenwoordig twee grote onstoffingsinstallaties met daarin honderden filterzakken. Veel van deze filterzakken zijn door de vormgeving van de ontstoffingsinstallaties moeilijk te bereiken. De technische dienst van Kerry bestaat uit vijf man en heeft moeite om de filterwisseling naast de dagelijkse taken uit te voeren.

Vlint heeft dit probleem opgelost door vijf gespecialiseerde monteurs het werk te laten doen. Doordat zij jarenlange ervaring met ontstoffingsinstallaties hebben en filterwisselingen dagelijks doen, kunnen ze de wisseling bij Kerry binnen een dag voltooien. Hierdoor kent de fabriek nauwelijks stilstand.


Oplossing 6: herstel van beplating LBK van vriesdrooginstallatie

De lucht die de sproeitorens van Kerry aanzuigen moet door vriesdrooginstallaties. Dit voorkomt product-aangroei in de spraytorens. De beplating van de luchtbehandelingskast die de vriesdrooginstallaties voorziet van zuivere lucht, was door de jaren heen aan de buitenkant gaan oxideren. Hierdoor ontstond risico op beschadiging van de gevoelige apparatuur aan de binnenkant.

Vlint heeft de beplating van de LBK van de vriesdrooginstallatie vervangen en voorzien van een speciale coating. Hierdoor kan de beplating niet meer doorroesten en is er optimale hygiëne in en rondom de installatie.

Het resultaat

Ed Verver, Hoofd Technische Dienst bij Kerry, is erg blij met de 360º aanpak van Vlint. ‘Via leverantie van filters is Vlint binnengekomen bij ons, maar doordat Vlint erg breed in de markt staat, heeft het ons met nog veel meer producten kunnen helpen. De filters, manchetten, slangen en coatings van Vlint hebben voor nog meer veiligheid in de fabriek gezorgd en voor een nette uitstraling van apparatuur.’

Naast de oplossingen van Vlint, is het hoofd van de technische dienst bij Kerry ook tevreden over de snelle service van Vlint. ‘Wanneer we om informatie vragen, krijgen we snel een reactie. Ook heeft Vlint altijd de productcertificaten keurig op orde en komen de certificaten van de juiste notified bodies. Voor ons is Vlint op deze manier een prettige partner om mee samen te werken.’ 

Wilt u dat wij contact opnemen?

Laat uw naam en
telefoonnummer achter!