11-10-2024
|
3 min leestijd
Nanowave helpt Volkerwessels bij verduurzaming overheidsgebouwen
Het Gelders Huis Arnhem en Rechtbank Breda zijn bijzondere projecten voor VolkerWessels Vastgoedbeheer. De installaties in de gebouwen zijn onder leiding van Homij gerealiseerd en worden door VolkerWessels Vastgoedbeheer op basis van een DBMO-contract onderhouden. DBMO staat voor Design, Build, Maintain & Operate. Dit houdt in dat het ontwerp, de bouw en vervolgens het onderhoud en de operatie bij dezelfde partij(en) worden ondergebracht.
“Je neemt 20 jaar lang de rol van eigenaar van een gebouw op je. Daar komt veel verantwoordelijkheid bij kijken. Ook het verbeteren van de duurzaamheid.”
Verantwoordelijkheid voor de prestaties van de gebouwen
Een DBMO-contract verschilt aanzienlijk van traditionele onderhoudscontracten, vooral op het gebied van onderhoud. Waar bij reguliere contracten onderhoud op basis van intervallen gedurende 1 jaar wordt uitgevoerd, richt een DBMO-contract zich op de prestaties van gebouw en installaties gedurende 20 tot 30 jaar. Het uitgangspunt is dus niet ‘we komen één keer per jaar je installaties onderhouden en daar betaal je X bedrag voor’, maar ‘wij zorgen ervoor dat je gebouw en de installaties gedurende het gehele contract presteren op een bepaald niveau, en daar betaal je X bedrag voor’.
Duurzaamheid en kostenbesparing
Derk Burggraaff, contractmanager bij VolkerWessels Vastgoedbeheer en verantwoordelijk voor de contracten bij het Gelders Huis Arnhem en Rechtbank Breda, vertelt: “Aan de ene kant loop je veel risico met dit soort contracten, omdat je 20 jaar lang de rol van eigenaar van een gebouw op je neemt. Er komt veel meer verantwoordelijkheid bij kijken. Aan de andere kant brengt het ook heel veel mogelijkheden met zich mee. Je hebt veel vrijheid om zelf keuzes te maken en daarmee dus ook 20 jaar de tijd om een gebouw te verbeteren op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en efficiëntie. Dat komt uiteindelijk zowel ons als onze klant ten goede.”
Eerste project met energiezuinige Nanowave filters
Eén van de verbeteringen die de afgelopen jaren is doorgevoerd in deze panden is de implementatie van de Nanowave luchtfilters van Vlint. Deze geavanceerde filters zijn ontworpen om een hoge filtratie efficiëntie te bieden met minimale luchtweerstand, waardoor het filtersysteem minder energie nodig heeft. Een uitstekende keuze om energieverbruik te verminderen en kosten te verlagen. Er werd gestart met het Gelders Huis Arnhem, waar twee van de luchtbehandelingskasten werden voorzien van Nanowave filters om de prestaties te testen.
“De échte vuurproef is implementatie bij onze klanten
en de resultaten die dit vervolgens oplevert.”
Olaf Schipper, productmanager filtratie bij Vlint, vertelt: “Hoewel we uiteraard uitvoerig getest hebben met het Nanowave filter en we alle vertrouwen hadden in ons product, is de échte vuurproef de implementatie bij onze klanten en de resultaten die dit vervolgens oplevert.” Voor Vlint was de implemenatie bij het Gelders Huis Arnhem een bijzonder moment, want het was het eerste project waar de Nanowave filters werden geplaatst. “Dat is toch even spannend.”
|
|
50% energiebesparing
Na een periode van 200 dagen werden de praktijkresultaten geanalyseerd. Wat bleek? Op jaarbasis zou er zo’n 50% aan energie bespaard worden met de Nanowave filters, per LBK tussen de 700 en 800 euro. Hoewel de Nanowave filters duurder zijn in aanschaf dan reguliere filters, verdienen ze zichzelf op basis van deze cijfers terug in slechts acht maanden. Dit terwijl de Nanowave filters wel twee tot drie jaar meegaan. Op basis van deze geslaagde test werd dan ook niet alleen de rest van het Gelders Huis Arnhem, maar ook het gehele gebouw van Rechtbank Breda overgezet op de Nanowave filters. Met deze positieve resultaten, kijken we uit naar nog meer mooie projecten.
|
Duurzaamheidswinst met Nanowave
Derk geeft aan erg blij te zijn met deze verbetering. Beide eigenaren van de panden (Rijksvastgoedbedrijf en Provincie Gelderland) vinden duurzaamheid erg belangrijk. De prestatie-eisen in het contract zien dan ook niet alleen toe op de functionele prestaties van het gebouw en de installaties, maar ook op zaken als energieverbruik. Met de implementatie van de Nanowave filters is hierin een enorme verbeterslag gemaakt. Ook heeft VolkerWessels Vastgoedbeheer er zelf natuurlijk baat bij, dankzij de besparing in kosten.
Meer weten?
Lees meer over onze energiezuinige Nanowave en Coarsewave filters. Wil jij ook besparen op energie en kosten met onze duurzame Nanowave filters? Neem dan contact met ons op of vraag een Total Life Cycle Check aan!
Vul ons contactformulier in