14-07-2022
|
3 minutters læsetid
Geconditioneerde luchtbehandelingskasten bij Ziekenhuis ADRZ
Stiller, zuiniger met lagere CO₂-uitstoot dankzij Vlint
Het ziekenhuis Adrz in Goes was qua luchttechniek toe aan een upgrade. Reden voor Projectleider Techniek Nico Stempher om de luchtbehandelingskasten (LBK’s) van het ziekenhuis in Goes flink onder handen te (laten) nemen. Om financiële redenen is niet gekozen voor nieuwe kasten, maar voor het compleet reconditioneren van de bestaande kasten door Vlint. Het eindresultaat is van zodanige kwaliteit dat de Technische Dienst graag de hele ziekenhuisorganisatie de vernieuwde kasten wil laten zien.
Frisse lucht van groot belang
De technische ruimte van het ziekenhuis Adrz bevat acht luchtbehandelingskasten. “De kasten zijn zo’n 30 jaar oud. En hoewel de poelies, v-snaren en filters op z’n tijd vervangen zijn, was het nu tijd om het goed aan te pakken”, legt Stempher uit. Het belang van zuivere lucht voor een ziekenhuis ligt voor de hand. Voor operatiekamers gelden bijvoorbeeld normwaarden voor luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid. Kloppen deze niet, dan kan er niet geopereerd worden. Ook voor de afdeling Intensive Care is het binnenklimaat van groot belang. Op de verpleegafdelingen zijn de eisen iets minder streng, maar blijft toevoer van genoeg frisse lucht van groot belang. Om dat veilig te stellen heeft Stempher aan Vlint de opdracht gegeven de LBK’s te reconditioneren, want de TD van het ziekenhuis heeft zelf niet genoeg ‘handen’ om zo’n klus aan te pakken.
De uitdaging: energiebesparingsplan
Op basis van een investeringsvoorstel gaf de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, dat sinds 2017 onderdeel van het Erasmus MC is, goedkeuring voor flinke ingrepen aan de technische installatie. De efficiëntere ventilatoren met een terugverdientijd van 6 jaar én een lagere CO₂-emissie passen uitstekend in het Energiebesparingsplan van het ziekenhuis. Stempher heeft in zijn investeringsvoorstel bewust gekozen voor reconditionering in plaats van volledig nieuwe luchtbehandelingskasten. Dit is een grondige opknapbeurt van de LBK’s waardoor deze met hoge kwaliteit en efficiency weer minstens 15 jaar meekunnen voor een fractie van de investering voor een nieuwe kast. Dit project zorgt er bovendien voor dat de Technische Dienst meer zichtbaar is. “De mensen van de TD werken veelal op de achtergrond, maar zijn van groot belang voor het functioneren van het ziekenhuis”, vertelt Stempher. De vernieuwde LBK’s dienen als showcase om richting de gehele ziekenhuisorganisatie te laten zien wat de mensen van de Technische Dienst doen. Een dankbare klus voor de servicemonteurs van Vlint.
|
|
|
De oplossing
Vlint haalt de oude indirect aangedreven ventilatoren met AC-motor, poelies en v-snaren uit de kast. Na een grondige reinigingsbeurt van de binnenkant van de kast wordt een nieuwe wand geplaatst waar de wandventilator aan wordt bevestigd. Daarna wordt de EC-ventilator geplaatst en brengen de monteurs van Vlint een flexibele gietcoating aan op de vloer van de luchtbehandelingskast.
Het resultaat
De eerste LBKS’s zijn inmiddels aangepakt en met een geweldig resultaat: energiezuiniger, stiller, minder CO₂-uitstoot en weer helemaal up-to-date voor de komende jaren. Stempher is zo trots op het resultaat dat Vlint samen met de TD van Adrz leverde, dat hij de kasten (na nog een likje verf over de buitenkant) graag wil tonen aan de hele organisatie als showcase van wat de TD kan en doet.
De TD’ers zijn zeer tevreden over de eerste gereconditioneerde kast ‘Moeder-en-kind’, verwijzend naar de afdeling die qua ventilatie bediend wordt met deze LBK. De kast is muisstil, zeker vergeleken met de (nog niet aangepaste) aanpalende kast die op volle toeren staat te blazen. “Het enige nadeel is dat je nu de gereconditioneerde kast moet opendoen om te kijken of hij draait”, vertelt Stempher met een lach. Dat het vervangen van v-snaren en poelies niet meer nodig is, past prima in het meerjarenonderhoudsplan van Adrz.
“Het enige nadeel is dat je nu de gereconditioneerde kast
moet opendoen om te kijken of hij draait”
Wat Stempher naast dit resultaat het meest waardeert, is de manier waarop Vlint meedenkt met zijn organisatie. “Ik ben supertevreden over Vlint, het gaat lekker.” Dat Vlint ook kennis deelt over de nieuwe ISO16890 wetgeving (over fijnstof) richting projectleiders van Adrz en de filterwisselingen snel en efficiënt uitvoert, versterkt de goede samenwerking. Maar wat echt telt, is dat kwetsbare patiënten kunnen vertrouwen op zuivere lucht, gerealiseerd door de Technische Dienst van Adrz én de mensen van Vlint.
De gereconditioneerde kast met EC-ventilator en gietcoating
|
|
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Bij Vlint helpen we onze klanten door eerst het probleem goed te analyseren. Vervolgens maken we een effectief plan van aanpak en voeren deze uit, om zo het probleem goed op te lossen. Interesse? Laat vrijblijvend je contactgegevens achter. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op.
Neem contact met mij op